Постигнете вътрешна хармония чрез йога и медитация

Young women yoga indoors keep calm and meditates while practicing yoga to explore the Inner Peace. Yoga and meditation have good benefits for health. Photo concept for Yoga Sport and Healthy lifestyle

В днешния забързан свят намирането на вътрешна хармония и мир е от първостепенно значение. Става все по-трудно човек да се откъсне от ежедневните си грижи и да се потопи изцяло в една по-спокойна обстановка. Алтернативна възможност за редуциране на стреса и поддържане на физическа форма се явяват практикуването на йога и медитация. Тези практики съществуват от векове и многобройните  ползи от тях са добре познати. Емоционалното претоварване често води до стрес и безпокойство – и всички сме наясно какъв  хаос може да настане в организма ни. Древните практики са мощни инструменти за укрепване на имунната система, ободряване на ума и повдигане на духа.  Според експерти от цял свят няколко минути йога или медитация ежедневно ще допринесат за положителна и видима промяна.

Същност и ползи от йога практиката

Йога – физическа и духовна практика, възникнала в Индия преди повече от 5000 години. Тя е холистична дисциплина, която хармонизира тялото, ума и дишането чрез поредица от пози, известни като асани. Йога буквално означава „съединение“ или „обединение“. Упражненията помагат за укрепването на мускулите, подобряването на гъвкавостта и координацията.

Дихателните техники, наречени пранаяма, се използват за контролиране на дъха и стимулиране на енергийния поток в организма. Ползите от йога и медитация за нашето здраве са многобройни. Честата практика на упражнения регулира нивата на стрес, намалявайки производството на кортизол, основният хормон на стреса. Йогата и медитацията допринасят за укрепване на имунната система, подобряване на храносмилането и на цялостното физическо здраве.

Стъпете върху постелката си, поемете дълбоко въздух и се потопете в свят на хармония. Чрез разнообразна гама от пози, йога упражненията са насочени към всяка мускулна група. Благодарение на баланса вие усъвършенствате, както физическата си издръжливост, така и търпението и концентрацията.

Йога практиката укрепва и тонизира мускулите, повишава гъвкавостта и подобрява стойката. Редовните упражнения нормализират функцията на сърдечно-съдовата система и засилват метаболизма. Чрез целенасочените движения и дълбоките разтягания тялото освобождава напрежението, и по този начин облекчава хроничната болка, симптомите на артрит, подобрява съня и настроението.

Физически и психически предимства от медитацията

Научните изследвания последователно разкриват предимствата от медитацията за нашето психическо и емоционално благополучие. Редовната практика на медитация намалява стреса и безпокойството, подобрява качеството на съня и когнитивната функция.

Укрепване на имунната система и редуциране на стреса

Имунната система е ключов компонент на човешкото тяло и се състои от безброй биологични процеси и структури, чиято работа е да се борят с вирусни инфекции и да предпазват организма от боледуване. Според проучване, проведено в Университета на Уисконсин-Медисън през 2003 г., честите сесии на медитация подобряват функциите на имунната система. Медитиращите пречистват ума и съзнанието си и по този начин редуцират значително нивата на стрес.  Хормонът на стреса, кортизол, се освобождава от хипоталамуса в мозъка всеки път, когато изпаднем в стресови ситуации. Установено е, че нивата му остават ниски часове след края на медитационните сесии. Намаляването на стреса допринася за по-спокоен сън, по-ниско кръвно налягане и по-добра проницателност.

Подобрена сърдечно-съдова функция

Проучванията ясно показват, че ежедневната практика на медитация може да подобри кръвообращението, да намали сърдечната честота и да помогне за поддържането на нормалните функции на сърцето. Според проведено изследване, често медитиращите имат по-ниски количества липиден пероксид от тези, които не медитират. Представлява вредно съединение, което втвърдява артериите и причинява атеросклероза. Честата медитация понижава и кръвното налягане.

Стимулира мозъчната дейност

Изследванията показват, че редовните 20-минутни сесии за медитация могат да засилят паметта и да подобрят мозъчната функция при хора с ранен стадий на деменция или други когнитивни проблеми. Тези упражнения също така поддържат концентрацията на вниманието, което допринася за постигане на по-добри резултати на работното място.

Чрез леко разтягане, дълбоко дишане и медитация, тези древни практики помагат за освобождаване на напрежението и безпокойството, което ви позволява да се отпуснете. Имат положителен ефект не само върху емоционалното и психическото благополучие, но и върху физическото здраве.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest