Сауна и парна баня – две различни терапии и техният ефект

ултрамодерна спа зона Маринела Хелт Клуб

Топлинната терапия е невероятно полезна. Открийте разликите между сауната и парната баня, уникалните предимства, които всяка може да предложи, и кога и защо трябва да изберете едното пред другото.

Както сауните, така и парните бани въвеждат тялото ви в хормезис – състояние на лек, контролиран стрес, който може да помогне за възстановяване на клетъчните увреждания и да поддържа имунитета.

Разликата между сауната и парната баня се свежда до вида топлина, предизвикваща хормезис, която осигуряват. Докато сауната представлява суха топлина, парната баня създава – както подсказва името – пара или влажна среда.

Сауната със своята суха топлина при температури от 80 до 90 градуса по Целзий е идеална за облекчаване на болки в мускулите, увеличаване на притока на кръв и насърчаване на по-бързото възстановяване след тежка тренировка. Сауните отдавна са основен елемент за здравето на организма в скандинавските страни и ползите от тях започват да стават глобални.

Междувременно парната баня е малко по-хладна, по-близо до 40 до 50 градуса по Целзий, с почти 100% влажност. Парните бани, подобно на сауните, също помагат при мускулни болки и възстановяване.

Предимства на парната баня:

 • Облекчава хремата
 • Помага при болки в ставите
 • Хидратира кожата
 • Успокоява мускулите

Парата облекчава хремата и подобрява дишането. Изследванията обаче показват, че ако имате респираторно заболяване или инфекция, парата сама по себе си няма да ви го изчисти.

Сесиите в парна баня временно предотвратяват мускулната болка и намаляват сковаността на ставите. Парата помага на тялото да се отпусне и схванатите стави получават известно облекчение.

Парната баня също може да помогне за временно хидратиране на кожата, въпреки че прекаленото много време прекарано в пара може да лиши кожата от естествени масла и да доведе до сухота.

Кога да използвате парна баня?

След тренировка: Много спортисти отиват в парната баня след тренировка, за да им помогне за разтягане и отпускане на мускулите.

Преди тренировка: Тъй като парната баня може да помогне на мускулите ви да достигнат максимална мобилност и гъвкавост, тя може да бъде полезно допълнение към загряването  преди тренировка.

Като част от спа процедури: Тя може да помогне за отваряне на порите, и затова седенето в парна баня е добър начин да започнете следващия си спа ден.

Предимства на сауната:

 • Повишава енергията
 • Помага при болки в ставите
 • Намалява риска от инсулт
 • Имунна подкрепа
 • Намалява риска от деменция
 • Подпомага здравето на кожата
 • Успокоява мускулите

Ползите от сауните са добре проучени благодарение на изследванията, проведени предимно в Скандинавия. Когато се използват редовно (около четири до седем пъти седмично), те се свързват с подобрена енергия, облекчаване на болката, намален риск от инсулт, имунна подкрепа и здраве на кожата. Редовното ходене на сауна също може да подпомогне психичното здраве и когнитивните способности.

Кога да използвате сауна?

След тренировка: Поради високата топлина сауната може да помогне за възстановяването на мускулите и да облекчи мускулната болка.

Като редовна здравословна практика: Ако можете да издържите на топлината, изследванията показват, че влизането в сауната поне четири пъти седмично може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Като част от релаксираща рутина: Спокойствието на топлата сауна е подходящо да започнете деня си с медитация или почивка преди лягане. Влезе в сауната за няколко минути уединение и ще излезете напълно отпочинали.

Можете ли да използвате сауна и парна баня в един и същи ден?

Не би трябвало да има проблеми за здрав човек да използва сауната и парната баня в един и същи ден. Използвайте ги в какъвто ред предпочитате, но не забравяйте да се хидратирате между посещението им, защото и двете могат да причинят прекомерно изпотяване.

Също така е препоръчително да наблюдавате внимателно как се чувствате преди, по време и след всяка сесия в сауна и парна баня. Ако започнете да изпитвате учестено сърцебиене или виене на свят, считайте това за знак да спрете.

Колко време трябва да останете в тях?

Парна баня: Препоръчително около 15 минути, като се има предвид, че комбинацията от топлина и влажност може да причини замаяност.

Сауна: Изследванията показват, че колкото повече време можете да прекарате в сауни, толкова по-добре. Възможно е обаче да не издържите много, ако сте начинаещ. Поради изключително високите температури в сауната, може да започнете да ги използвате на интервали от пет минути и в крайна сметка да достигнете до 20-минутни сесии или дори повече (отново, в идеалния случай поне четири пъти седмично).

Много ползи за здравето се приписват на топлинната терапия. Като основните подкрепени от изследванията са –  помага за възпалението и изчистване на синусите , намаляване времето за възстановяване и цялостно освежаване на тялото. Освен всичките здравословни предимства сауните и парните бани са и чудесно място да се отпуснете.

Винаги практикувайте добра хигиена, като носите джапанки, седите върху кърпа и си слагате хладък душ преди и след използването им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest